Selam arkadaşlar yatay geçiş hakkında internette sınırlı sayıda bilgi bulunmakta. Sıkça kaç şekilde yatay geçiş yapabilirim tarzında sorular alıyorum. Bu yazımda buna değinmek istiyorum.
Öncelikle kurum içi ve kurum dışı olmak üzere iki türlü yatay geçiş vardır ve bunları şu şekilde ayırabiliriz.
- Kurum İçi Yatay Geçiş
- Merkezi Yerleştirme Puanı ile Kurum İçi Yatay Geçiş
- Genel Not Ortalaması ile Kurum İçi Yatay Geçiş
- Kurum Dışı Yatay Geçiş
- Merkezi Yerleştirme Puanı ile Kurum Dışı Yatay Geçiş
- Genel Not Ortalaması ile Kurum Dışı Yatay Geçiş
Ben daha önceden kurum içi yatay geçiş yaptığım için bu konu hakkında detaylı bir makale ele almıştım. Aşağıdaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz.
Yakın zamanda kurum dışı yatay geçiş hakkında bir makale ele almak istiyorum. Onuda buraya eklerim.
Şimdi burada birkaç önemli noktaya değinmek istiyorum. Detayları özel olarak yazdığım makalelerde belirtirim.
- Merkezi yerleştirme puanınızla gerek kurum içi olsun gerek kurum dışı puanınızın yettiği tüm bölümlere geçiş yapabilirsiniz. Bunda bir sınırlama yoktur.
- Genel not ortalaması ile ise sadece kurum içinde başka bir bölüme geçiş yapabilirsiniz. Onun haricinde not ortalamanız ile kurum dışı yatay geçiş yapacaksanız sadece farklı bir üniversitede kendi bölümünüze eşit bir bölüme geçiş yapabilirsiniz.
- GANO ( Genel Ağırlıklı Not Ortalaması) ile kurum içi yatay geçiş kolay ve cazip gibi gelebilir fakat şöyle bir durum var ki üniversiteler bu geçişlerde taban ortalaması belirliyor. Mesela Medipol Üniversitesi kurum içi GANO ile geçişte lisans bölümleri için 3,30 , ön lisans bölümleri için ise 2,91 belirlemiştir.
- Ve ayrıca yine kurum içi ortalama ile farklı bölümlere geçişte farklı puan türünde bir bölüme geçiş yapabiliriz. [Örnek: Hukuktan (TM) Bilgisayar Mühendisliğine (MF).] Ancak bunun için yerleştiğimiz yıl ki MF puanımız hesaplanmış olmalı ve aldığımız puan geçmek istediğimiz bölümün (örnekteki bilgisayar mühendisliğini baz alalım) yurt içindeki (KKTC dahil) en düşük puana sahip bilgisayar mühendisliğine eşit ya da yüksek olmalı. Yani diyelim bu yıl Bilgisayar mühendisliğinde en düşük KKTC’de özel bir üniversite 201 puan ile kapatmış fakat bizim üniversitemiz 371 ile kapatmış ben ise MF’den 295 almışım. Bu durumda yine Medipol üniversitesini örnek verecek olursak 3.30 şartını sağlarsam bizim okuldaki 371 puan ile kapatmış olan bilgisayar mühendisliğine yatay geçiş yapabilirim.
- Kayıt dondurmuş olmak yatay geçiş için bir engel değildir.
- Birden fazla diploma programına yatay geçiş başvurusunda bulunabilirsiniz.
- Eğer özel üniversitedeyseniz yatay geçişte bursunuzun kesilme ihtimali olabilir. Merkezi yerleştirme puanınız ile geçişte şuanki bölümünüze yerleşmiş olduğunuz yılda ki puanınız baz alınarak burs hesaplanır.
- Yurt dışında denkliği olan bir üniversiteden Türkiye’deki bir üniversiteye geçiş yapabilmeniz mümkündür.
Şuanda bu konuyu detaya boğmadan kısa tutuyorum. Sormak istediğinizi yorum ile ya da mail ile iletebilirsiniz.
Ben bu ek tercihler ile yerleştim ama yanlış tercih yapmışım en azından kendi memleketinde okuyayım dönem başlamadan geçiş yapabilirmiyim 2 yılık
Merhaba,
En erken güz dönemi sonunda geçiş yapabilirsiniz.
Merhabalar ben sosyoloji okuyorum ama başka bi universiteye geçmek istiyorum 1. Sınıf olduğum için 1 yılı tamamlamadan gano ile geçiş yapamıyorum ve osys puanim da buna yeterli degil o nedenle istedigim universitede ts ile alan bölüme geçiş yapıp daha sonra 1 yili doldurduktan sonra gano ile sosyolojiye ™ geçiş yapmam mümkün müdür?
Bilgilendirme yapıldı.