Üniversite

Yandal nedir? Nasıl başvuru yapılır?

Bir önceki makalem olan  “Çift Anadal nedir? Nasıl başvuru yapılır?” makalemde çift anadal hakkında bilgiler vermiştim. Bu yazımda ise yandal hakkında bilgi vereceğim ve merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağım.

Yandal diploma programı nedir?

Bir diploma programına kayıtlı öğrencinin öngörülen şartları taşıması kaydıyla, aynı yükseköğretim kurumu içinde başka bir diploma programı kapsamında belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda dersi almak suretiyle, diploma yerine geçmeyen bir belge (Yandal Sertifikası) alabilmelerini sağlayan programıdır.

Ne kadar kontenjan açılır?

Çift Anadal Diploma Programına kabul edilecek yıllık toplam yeni öğrenci sayısı, o programın o yılki kontenjanının %20’sinden az olmamak üzere üniversite senatosunca belirlenir.

Yandal programına nasıl başvurabilirim?

  • Yandal programlarının kontenjanları, ilgili programın açılmasına karar veren yönetim kurulu tarafından belirlenir.
  • Öğrenci, duyurulmuş olan Yandal Programına, kayıtlı olduğu lisans programının en
    erken üçüncü ve en geç altıncı yarıyılının başında başvurabilir.
  • Yandal Sertifika Programına başvurular, başvuru formu ve not durum belgesi ile ilgili
    Dekanlığa / Müdürlüğe yapılır.

Öğrencinin yandal programına başvurabilmesi için;

  • Başvurduğu yarıyıla kadar kayıtlı olduğu lisans programında aldığı tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamış olması,
  • Başvurusu sırasındaki ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2,48 (100 üzerinden 65) olması gerekir. (Bu üniversiteden üniversiteye değişebilir.)

Yandal programı başvuru kabulünde öncelik kimdedir?

Yandal Programına başvuran sayısının fakülte/yüksekokul tarafından duyurulmuş olan kontenjanı aşması durumunda;

  1. Genel ağırlıklı not ortalaması yüksek olana öncelik tanınır.
  2. Genel ağırlıklı not ortalaması eşit olduğunda,
  • Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) ile yerleşen öğrencilerin yerleştirme puanına bakılarak yüksekten düşüğe doğru sıralanır.
  • Yurt dışı öğrenci kontenjanından yerleştirilen öğrencilerin sırası ile Dönem Ağırlıklı Not Ortalamasına eşitliğin devamı durumunda ortak zorunlu- seçmeli derslerin dışındaki derslerdeki Dönem Ağırlıklı Not Ortalamasına bakılarak sıralanır.

Yandal programında başarı ve mezuniyet

  • Yandal Programındaki derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciye, bu programa ait Yandal Sertifikası (diploma değildir.) verilir.
  • Öğrencinin yandal programındaki başarı durumu, anadal programındaki mezuniyetini etkilemez.
  • Yandal programına devam edebilmesi için öğrencinin anadal programındaki not ortalamasının en az 2,27 (100 üzerinden 60) olması şarttır. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yandal programından kaydı silinir. Öğrencinin başarılı olduğu ve anadal programına sayılmayan dersler, genel not ortalamasına dahil edilmeksizin transkript ve diploma ekinde yer alır. (üniversiteden üniversiteye değişebilir.)
  • Öğrenci, Yandal Sertifika programını kendi isteğiyle bırakabilir. Yandal programından kayıt sildiren öğrenci, aynı yandal programına tekrar kayıt yaptıramaz.
  • Öğrenci Yandal Sertifika programından ayrıldığında, başarısız olduğu Yandal Sertifika programı derslerini tekrarlamak zorunda değildir. Bu durumdaki öğrencinin başarılı olduğu dersler, bağlı bulunduğu Fakülte / Yüksekokul Yönetim Kurulu Kararı ile kayıtlı olduğu lisans programındaki seçmeli derslerin yerine sayılabilir.

Merak ettiğiniz diğer soruları yorum olarak sorabilirsiniz. En kısa sürede cevaplayacağım.

Yazar hakkında

Mehmet Enes YALÇIN

Selamlar ben Enes. Eğitim ve sosyal hizmetler alanındaki gelişmeleri takip etmeye ve gelişmeleri sizlerle paylaşmaya çalışıyorum.
*Medipol Üniversitesi SBF- Sosyal Hizmet
*Medipol Üniversitesi EF - Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik

e-posta: [email protected]

Bu konuya yazılmış yorumlar

Bu konuya yorum yaz

M.E.Y Tüm hakları saklıdır...
sayaç