Üniversite

Çift Anadal nedir? Nasıl başvuru yapılır?

Uzun zamandır yazmayı düşündüğüm bir makaleydi. Bir çok kişi bu konuda elektronik posta ve mesaj atıyordu. Bende kolları sıvadım ve klavyemin başına oturdum. Şimdi size çift anadal programı hakkında birkaç bilgi vererek nasıl başvuru yapabileceğiniz konusunda bilgilendireceğim.  Aynı zamanda yandal hakkında da bir makale yazacağım. Yazdığım makalenin linkini sonrasında bu makalenin altına bir yere eklerim… Şimdi başlayalım.

Öncelikle çift anadal programı (ÇAP) nedir?

Çift anadal programı aynı anda aynı üniversite bünyesinde iki farklı lisans ya da ön lisans programı okumanıza olanak sağlayan bir sistemdir. Yök ve üniversitenizin belirlemiş olduğu şartları sağladığınız taktirde çift anadal programına kayıt olabilirsiniz.

Çift anadal programına ne zaman kayıt olabilirim?

Çift anadal programına lisans düzeyinde en erken 1. sınıfın sonu, (3. dönemin başı) 3. sınıfın başı, (5. dönem başı) ön lisans düzeyi ise sadece 1. sınıf sonu yani 3. dönem başı kayıt yaptırabilir.

Ne kadar ÇAP kontenjanı açılır?

YÖK’ün yönetmeliğine bağlı kalarak kontenjanı üniversite belirler. Bölüme bağlı olarak 4 kontenjanda açabilir 14 kontenjanda yani yine kontenjanı üniversiteniz belirler ya da üniversite bu sene bu bölüme çift anadal öğrencisi kabul etmiyoruz deme hakkına da sahiptir.

Çift anadal programına kimler kayıt olabilir?

Çift anadal programına kayıt hakkı kazanabilmek için geçmiş dönemlerde aldığınız tüm dersleri başarıyla tamamlamış olmanız gerekli. Tüm dersleri tamamlamış olmakta yetmeyebilir. Üniversitelerin çift anadal başvurusu için belirli bir not ortalaması olur. Mesela Medipol Üniversitesi çift anadal kabulü için lisans düzeyinde 3.00 ortalama istemekte. Bu ortalamanın altında olan öğrenciler başvuru yapsa dahi kabul edilmezler. Yine Medipol Üniversitesinin şartlarından birini örnek vermek istiyorum. Ortalama şartını sağladıktan sonra çift anadal başvurusu yapabilmek için ya sınıfınızda ilk %20’lik dilimde olmanız gerekli ya da üniversiteye girdiğiniz yılki ÖSYM puanınız çift anadal yapmak istediğiniz bölümün yine üniversiteye girdiğiniz yılki taban puanına eşit ya da yüksek olmak zorundadır. ÖSYM puanı ya da yüzdelik dilim şartlarından birisini sağlamanız yeterli olmakta, ikisininde aynı anda sağlanması şartı aranmaz.

Çift anadal programında ders alma işlemi nasıl olur?

Ders alma işlemi öncelikli olarak anadalınızda bulunan zorunlu dersleri alırsınız. Anadalınızda ortak olan dersleri çift anadal programında saydırabilirsiniz. O dersleri almanıza gerek yoktur. Sonrasında boş kalan saatlerinizde çift anadal derslerini alırsınız. Çakışan dersleriniz çok ise ders hocalarınızdan izin alarak anadal ya da çift anadal derslerinden izin aldığınız derslere girmeye bilirsiniz. Bu dersleri kendiniz kitaplardan çıkardığınız ya da arkadaşlarınızdan aldığınız notlar ile halledebilirsiniz. Tabi ders devam zorunluluğu tamamen hocanızın inisiyatifindedir.  Hoca devam zorunluluğu istiyorsa ise kesinlikle çakışan dersleri almamalısınız. Yoksa o dersten devamsızlıktan kalabilirsiniz. Bu da ortalamanızın düşmesine ve hatta düşen ortalamanız çift anadal kaydınızın silinmesine dahi sebep olabilir.

Çift anadal programında başarı ve mezuniyet nasıl olur?

Öncelikle bu üniversiteden üniversiteye değişebilir. Mesela üniversiteniz şöyle diyebilir;

  • Anadal programınızdaki ortalamanız iki defaya mahsus 2.70 altına düşebilir. Eğer anadal ortalamanız üçüncü defa 2.70 altına düşerse kaydınız silinir.

Bunu sadece örnek olarak verdim. Bunun gibi kurallar muhakkak olur. Yönergeyi iyi gözden geçirin. Onun haricinde anadal programından mezun oldunuz fakat çift anadal programında hala dersleriniz var. Üniversite size muhakkak ek süre verir. Bu verilen süre yine üniversiteden üniversiteye değişir. Medipol Üniversitesi lisansta iki dönem yani bir yıl, ön lisansta ise bir dönem yani yarım yıl ücret almadan ek süre tanıyor. Bu süreyi aşarsanız ek ücret ödersiniz. Eğer ki eğitim süresini aşarsanız zaten kaydınız silinir.

  • Çift andal programının tüm derslerini verdim ama anadal programından daha mezun olamadım. Çift anadal programından diploma alabilir miyim?

Anadal programından mezun olmamış ya da olamamış kişiye çift anadal diploması verilmez.

  • Anadal programından mezuniyet hakkı kazanan ve tüm çift anadal derslerini başarıyla tamamlamış öğrenciler ikinci anadal diplomasını almaya hak kazanırlar.

Hangi bölümlerde çift anadal yapabilirim?

Bu tamamen üniversiteniz ve bünyesindeki fakültelere bağlıdır. Hangi fakültelerden öğrenci kabul edeceğini fakülteler belirler. Örnek olarak Tıp fakültesi biz sadece Diş Hekimliği Fakültesinden öğrenci kabul edeceğiz diyebilir. Ya da üniversite bünyesindeki tüm fakültelerden öğrenci kabul edebilir. Yani üniversite buna izin verirse İlahiyat okuyan birisi ya da İşletme okuyan birisi Tıp Fakültesinde çift anadal yapabilir. Tabi bu durumda üniversite ne kadar ek süre verir bilemeyeceğim. Ek süre üniversitenin bileceği iş. Devlet üniversitelerinde böyle bir imkanınız var ise süre sıkıntısı pek olmaz. Vakıf üniversitelerinde durumlar daha farklı olabilir. Ama genellikle böyle bir çift anadala izin vermezler. En azından öğrencisi olduğum Medipol Üniversitesinde böyle bir imkan yok. Ama bir çok bölümde çift anadal başvurusu yapabiliyoruz.

Çift anadal için ücret ödenir mi?

Çift anadal için vakıf ya da devlet üniversitelerinde genellikle ücret talebinde bulunulmaz. Çift anadalın asılında başarılı öğrencilere bir ödül niteliğindedir. Başarılı öğrenciler bu sayede üniversitelerinden çift diploma ile mezun olabilirler. Ama bazı vakıf üniversiteleri çift anadal için sizlerden ücret talebinde bulunabilirler. Bunun için çift anadal başvurusu öncesinde üniversitenizin öğrenci işleri ile iletişime geçmeniz iyi olacaktır.

Medipol Üniversitesi lisansta anadalından mezun olduktan sonra iki dönem yani bir yıl, ön lisansta ise bir dönem yani yarım yıl ücret almadan ek süre tanıyor. Bu süreyi aşarsanız ek ücret ödersiniz. Eğer ki eğitim süresini (4 yıllık lisansta 7 yıl) aşarsanız zaten her bölümde olduğu gibi kaydınız silinir.

Buradan bana merak ettiğiniz soruları yöneltebilirsiniz. Elimden geldiğince size hızlı cevaplar yazmaya çalışacağım.

Yandal nedir? Nasıl başvuru yapılır?

 

 

Yazar hakkında

Mehmet Enes YALÇIN

Selamlar ben Enes. Eğitim ve sosyal hizmetler alanındaki gelişmeleri takip etmeye ve gelişmeleri sizlerle paylaşmaya çalışıyorum.
*Medipol Üniversitesi SBF- Sosyal Hizmet
*Medipol Üniversitesi EF - Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik

e-posta: [email protected]

Bu konuya yazılmış yorumlar

  • Merhaba ben mailden de yazmıştım ama buradan geri dönüşünüz daha çabuk oluyor sanırım. Çift anadal programina kabul edildigimizde bir dönem içinde belli bir akts zorunluluğu var mı?Yani mesela en fazla şu kadar akts alabilirsiniz bundan fazla alinamaz gibi.

    • Merhaba,
      Bu durum üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir. Bazı üniversitelerde varken bazıları böyle bir şart koymayabiliyor. Bu durum tamamen üniversitenizin ders seçim sistemine bağlı bir durumdur.

  • Merhaba, alanların yakınlıkları bu durumda ne kadar etkilidir? Örneğin pdr ve pskoloji bölümlerindeki çap yapabilme koşullarıyla mesela psikoloji ve hukuk bölümlerindeki çap koşulları aynı mıdır?

    • Merhaba,
      Üniversiteniz kabul ettiği takdirde pdrden hukuk bölümünde çap yapabilirsiniz. Koşullar üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir. Ama kabul edildikten sonra aralarında bir fark yoktur. Sadece pdr psikolojiye göre pdr hukukta almanız gereken ders sayısı daha fazla olacaktır çünkü ortak ders sayınız az olduğu için psikolojiye göre daha az ders saydırabileceksiniz.

  • Merhaba. Ben bir vakıf üniversitesinde tam burslu hemşirelik okuyorum, beslenme ve diyetetik üzerine ÇAP yapabilmeyi çok istiyorum. Bunun için ne yapmam gerek? Herkes bunun çok zor olduğunu, şartlarım yıl sonunda sağlansa bile iki bölümün de ağır olduğunu ve illa ki bırakacağımdan hiç bulaşmamam gerektiğini söylüyor ama ben yapmayı gerçekten çok istiyorum. Şunu soracaktım, diyelim ki yıl sonu programa kabul edildim, Anatomi 1 her ikisinde de var, ortak ders yani. Benim bunu yeniden alıp, sınavına girip geçmeme gerek var mı yoksa ortak olduğu için vermiş mi kabul edileceğim? Cevaplarsanız çok sevinirim. (:

    • Merhaba Burcu,

      Kim diyor onu 🙂 Kimsenin hevesini kırmasına izin verme. Sen istedikten sonra her türlü üstesinden gelirsin. Hem zaten kaybedeceğin bir şey yok. Ortak olan tüm derslerden muaf saylırsın. Hatta bak bazı derslerin ismi farklı olsa bile içerikleri aynı ya da benzer olabiliyor. Muafiyet dilekçesi verirken içeriklerede bakman iyi olur. Örneğin, Medipol Üniversitesi %70 ya da %80 (tam hatırlamıyorum.) benzer olan dersleri muaf sayıyordu. Eğer istersen o dersleri tekrar çift anadal bölümünde alabilirsin ama tabi böyle birşey yapmak ne derece mantıklı olur. Sonuçta bir an önce bitsin istiyoruz değil mi? 🙂

    • Mesela çift anadala başladık fakat sınavlardan kaldık diyelim istedigimiz gibi dondurabiliyor muyuz ve bu durumda anadal programındaki ortalamamız etkileniyor mu bir de mesela dondurduk diyelim istedigimiz zaman tekrar devam edebiliyor muyuz?

      • Çift anadal programından mazeretiniz olduğu takdirde 1 dönem ders almayabilirsiniz. Onun haricinde çift anadalda aldığınız dersler anadal ortalamanızı etkilemez çünkü çift anadal ayrı bir bölümdür ve ayrı bir transkripti vardır. İstediğiniz zaman bırakabilirsiniz. Ama dondurup 1-2 yıl sonra devam ederim gibi bir durum söz konusu değildir.

Bu konuya yorum yaz

M.E.Y Tüm hakları saklıdır...
sayaç