Üniversite Yatay Geçiş

Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş

Bu makalede sizlere merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş hakkından bahsedeceğim.

İlk olarak merkezi yerleştirme puanı nedir?

Üniversiteye giriş sınavından aldığınız puan sizin merkezi yerleştirme puanınızdır. Merkezi yerleştirme puanınız YGS veya LYS türlerinden birisi olabilir.

Merkezi yerleştirme puanı (Ek-1) ile yatay geçiş şartları nelerdir?

  • Üniversiteye girdiğiniz yıldaki sınavdan aldığınız puan geçmek istediğiniz bölümün üniversiteye girdiğiniz yıldaki puanına eşit ya da yüksek olmalıdır. Mesela Beykent Üniversitesinde Psikoloji (TM3) okuyorsunuz. O yıl sınava MF’den de girmiştiniz ve puanınız Medipol Üniversitesi Diş Hekimliğine yetiyor. Bir sonraki başvuru döneminde merkezi yerleştirme puanınızı kullanarak Diş Hekimliğine geçiş yapabilirsiniz.
  • Bu türde yatay geçiş hakkınızı hazırlık sınıfı, ara sınıflar ve son sınıf dahil olmak üzere tüm okul hayatınız boyunca kullanabilirsiniz.
  • Merkezi yerleştirme ile yatay geçiş hakkınızı bir defa kullanma hakkına sahipsiniz. Diş Hekimliğine geçiş yaptıktan sonra tekrar merkezi yerleştirme puanınızı kullanarak X üniversitesinin B bölümüne yatay geçiş yapılamaz.
  • Merkezi puanla yatay geçiş türünde ders başarısına bakılmaz. Aldığınız tüm derslerden başarısız olsanız dahi yatay geçiş başvurusunda bulunabilirsiniz. Not ortalamanız geçişe engel değildir.
  • Başvurular en geç Ağustosun sonuna kadar, değerlendirmeler Eylül’ün 15’ine, kayıtlar ise en geç Eylül sonuna kadar tamamlanmış olmalıdır.

Kontenjan nasıl belirlenir?

  • ÖSYM yönergesine göre her okul güz dönemi başlamadan önce merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş kabul etmek zorunda ve bu kontenjan bölümün ilk sene kabul ettiği öğrenci sayısının %30’u olmalı. Mesela Diş Hekimliği ilk yılında 60 öğrenci kabul etmişse merkezi yerleştirme puanı ile 18 öğrenci kabul etmek zorundadır.
  • Yatay geçiş kontenjanları okulun web sitesinde ilan edilmek zorunda değildir. Yukarıdaki kural tüm üniversitelerde geçerlidir.

Ek bilgiler:

  • Merkezi yerleştirme puanınızla gerek kurum içi olsun gerek kurum dışı puanınızın yettiği tüm bölümlere geçiş yapabilirsiniz. Bunda bir sınırlama yoktur.
  • Kayıt dondurmuş olmak yatay geçiş için bir engel değildir.
  • Birden fazla diploma programına yatay geçiş başvurusunda bulunabilirsiniz.
  • Eğer özel üniversitedeyseniz yatay geçişte bursunuzun kesilme ihtimali olabilir. Merkezi yerleştirme puanınız ile geçişte şuanki bölümünüze yerleşmiş olduğunuz yılda ki puanınız baz alınarak burs hesaplanır.

Yazar hakkında

Mehmet Enes YALÇIN

Selamlar ben Enes. Eğitim ve sosyal hizmetler alanındaki gelişmeleri takip etmeye ve gelişmeleri sizlerle paylaşmaya çalışıyorum.
*Medipol Üniversitesi SBF- Sosyal Hizmet
*Medipol Üniversitesi EF - Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik

e-posta: [email protected]

1 Yorum

Bu konuya yorum yaz

M.E.Y Tüm hakları saklıdır...
sayaç